Бесплатни проекции на Златна рамка во МКЦ (14-16 февруари 2020)

„Златна рамка“ е годишна ревија на македонските филмови произведени во изминатата календарска година.

Иницијатор и организатор на „Златна рамка“ е Друштвото на филмските работници, во соработка со Агенцијата за филм и Младинскиот културен центар.

На второто издание на „Златна рамка“ ќе бидат прикажани 22 филма во три програмски целини (долгометражни, краткометражни и документарни филмови). 

Проекциите се бесплатни

ПРОГРАМА:

14 февруари 

ПЕТОК 

17:00 

Документарна програма – кино Фросина 

„Тетово самрак“  63’

режија: Билјана Гарванлиева, Мануел Зимер

продукција: Дрим фектори 

19:00

Документарна програма – кино Фросина

„Медена земја“ 85’

режија: Тамара Котевска , Љубомир Стефанов

продукција: Трис филмс

20:30

Документарна програма – Џебно кино 

„Господа од современа“ 25’

режија: Ана Алексовска

продукција: Лист продукција

„Театарот во Скупи“ 51’ 

режија: Владимир Блажевски

продукција: Фокус Покус Филм

21:00

Долгометражна програма – кино Фросина

„Незаборавна пролет во заборавено село“ 119’

режија: Куштрим Бектеши

продукција: Мануфактура продукција

15 февруари

САБОТА 

17:00

Краткометражна програма – кино Фросина 

„Знак “ 13’ 

режија: Елеонора Венинова и Јона Розенкиер

продукција: Southeast European Factory (SEE Factory)

„СК2020 “ 21’ 

режија: Радован Петровиќ 

продукција: Кино Око

„Јас не сум Игор“ 20’ 

режија: Сергеј Георгиев

продукција: Контраст филм

„Идентитет“ 24’ 

режија: Ерман Мемеди

продукција: Фраме Ин 

„Другарот“ 16’ 

режија: Димитар Оровчанец

продукција: Самојлик филм

19:00

Долгометражна програма – кино Фросина 

„Врба“ 101’

режија: Милчо Манчевскии

продукција: Банана филм

20:30

Документарна програма – Џебно кино 

„Писмото ми го донесе шампионот“ 56’ 

режија: Александар Манасиев, Мирко Трајановски

продукција: Видео Студио Петковски

 21:00

Долгометражна програма – кино Фросина 

„Втора шанса“ 80’

режија: Марија Џиџева

продукција: Смал мовес

16 февруари

НЕДЕЛА 

17:00

Краткометражна програма – кино Фросина 

„Налепница“ 19’ 

режија: Георги М. Унковски 

продукција: Синема Футура

„Бебето“ 16’ 

режија: Бен Аполони

продукција: Кодра Продукција

„Јов“ 22’ 

режија: Александар Андоноски

продукција: Видео Студио Петковски

„Вера“ 20’ 

режија: Верица Недеска

продукција: Стори Скоп продукција

„Змијулче“ 10’ 

режија: Кристина Гацова, Жарко Иванов, Крсте Господиновски

продукција: Флип Бук

„Една“ 11’ 

режија: Вук Митевски 

продукција: Сестри и брат Митевски

19:00

Долгометражна програма – кино Фросина 

„Господ постои, нејзиното име е Петрунија“  100’

режија: Теона С. Митевска  

продукција: Сестри и брат Митевски

20:30

Документарна програма – Џебно кино 

„(Кеиф) Македонска чалгиска традиција“ 94’ 

режија: Блаже Дулев

продукција: Авард Филм и Видео

21:00

Долгометражна програма – кино Фросина 

„Ефектот на среќа“ 90’

(Work in progress)

режија: Борјан Зафировски

продукција: Ново Македонско Видео

Извештај

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Што мислиш?

Напишано од Кооперација

Читање под маски

Литературен и ликовен конкурс: „Девојчето и градот“